Οδηγός Ύπνου στον Καύσωνα
ΦΑΚΕΛΟΣ: ΥΠΝΟΣ
Βοηθώντας τα βρέφη και τα νήπια να κοιμούνται καλύτερα τις ζεστές μέρες ή ακόμα και στον καύσωνα.
Ένας Οδηγός για Γονείς
Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της ζέστης και των λιακάδων. Συχνά όμως φέρνει αναστάτωση στο πρόγραμμα ύπνου του μωρού, το οποίο υποφέρει με τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία. Τι μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε καλύτερο ύπνο για τα μωρά μας; Το MySunshine δημιούργησε έναν Οδηγό για Καλύτερο Ύπνο και μοιράζεται μαζί σας στρατηγικές και συμβουλές που λειτουργούν. Γιατί στο MySunshine γνωρίζουμε ότι Ξεκούραστο Μωρό σημαίνει Ευτυχισμένη Οικογένεια.
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ
Ένα μωρό είναι πιο ευάλωτο στις αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντός του σε σχέση με έναν ενήλικα, καθώς ο εσωτερικός του θερμοστάτης δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί. Έτσι, η υπερβολική ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, δυσφορία και διαταραχή του ύπνου. Οι επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι η θερμοκρασία είναι καταλύτικός παράγοντας στη ρύθμιση του ύπνου, καθώς το σώμα μας κρυώνει φυσικά κατά τη διάρκεια του ύπνου για να ενθαρρύνει τον οργανισμό να εισέλθει σε κατάσταση ηρεμίας.
ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δημιουργούμε το ιδανικό περιβάλλον ύπνου ελέγχοντας τους εξής παράγοντες.
Θερμοκρασία: το δωμάτιο στο οποίο κοιμάται το μωρό πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 22°C. Το πολύ ζεστό δωμάτιο θα δημιουργήσει ανησυχία στο μωρό, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνει και τις πιθανότητες για Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου.
Κλιματιστικό: Ανάβουμε το κλιματιστικό στο δωμάτιο του μωρού, το αφήνουμε να λειτουργήσει για μία περίπου ώρα και το σβήνουμε. Έτσι το δωμάτιο του μωρου θα είναι δροσερό πριν το βάλουμε για ύπνο, αλλά ο αέρας δεν θα έχει αφυγρανθεί.
Ανεμιστήρας: Το ίδιο ακριβώς μπορούμε να κάνουμε με έναν ανεμιστήρα, τον οποίο θα σβήσουμε πριν βάλουμε το μωρό για ύπνο. Αν τοποθετήσουμε μάλιστα ένα μπουκάλι νερό που έχει παγώσει στην κατάψυξη μπροστά απο το ανεμιστήρα, τότε θα καταφέρουμε να ρίξουμε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο.
Κρεβάτι: Βάζουμε μπουκάλια με κρύο νερό τυλιγμένα με πετσέτα κουζίνας στην κούνια του μωρού για να δροσίσουμε τα σκεπάσματα και τα απομακρύνουμε πριν βάλουμε το μωρό για ύπνο.
Σκεπάσματα: Χρησιμοποιούμε σεντόνια και μαξιλαροθήκες αποκλειστικά από 100% φυσικά υλικά, χωρίς ίχνος συνθετικού.
Χρησιμοποιούμε στρώμα, ανώστρωμα, μαξιλάρι και σεντόνια της Aerosleep που με την τρισδιάστατη δομή αφήνουν το ύφασμα να αναπνέει και κρατούν το μωρό στεγνό.
Συσκότιση: Κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, κλεινουμε τα εξώφυλλα και τραβάμε τις κουρτίνες για να κρατήσουμε μακριά τον ήλιο. Αερίζουμε το δωμάτιο νωρίς το πρωί και αργά το απογευμα, όταν οι θερμοκρασίες έξω είναι πιο δροσερές.
Θερμόμετρο: Χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο για να παρακολουθούμε με ακρίβεια τη θερμοκρασία στο δωμάτιο και να προσαρμόζουμε ανάλογα τις συνθήκες.
Ένδυση: Φοράμε στο μωρό μας ελαφρά ρούχα από 100% φυσικά υλικά που αναπνέουν.
ΑΝΕΣΗ
- Κάνουμε μπανάκι κάθε βράδυ πριν τον ύπνο με χλιαρό νερό που θα ανακουφίσει το μωράκι και θα κατεβάσει τη θερμοκρασία του.
- Αν είναι ανήσυχο κατά τη διάρκεια του ύπνου και δείχνει σημάδια υπερθέρμανσης (βλ παρακάτω), βρέχουμε μια κομπρέσα και την ακουμπάμε στο μέτωπό του για λίγα δευτερόλεπτα χωρίς να το ξυπνήσουμε. Θα το ανακουφίσει και θα το ηρεμήσει για να συνεχίσει απρόκοπτα τον ύπνο του.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Γάλα: Εάν το μωρό σας είναι κάτω των 5 μηνών, σημαίνει ότι τρέφεται ακόμα αποκλειστικά με μητρικό γάλα ή φόρμουλα. Αυξάνουμε τους θηλασμούς ή προσφέρουμε συχνότερα γάλα σε μπιμπερό, για να διατηρήσουμε την ενυδάτωση σε καλό επίπεδο.
Παρηγορητικός θηλασμός: δεν αποκλείεται το μωρό μας να ζητά το στήθος συχνότερα. Όπως κάθε φορά που κάτι του φταίει, έτσι και με τη ζέστη, το βρεφάκι μας θα αναζητήσει ανακούφιση με τον μοναδικό τρόπο που εκείνο γνωρίζει.
Τροφές: Αν είναι πάνω από πέντε ή έξι μηνών, το μωρό μας έχει αρχίσει να τρέφεται και με στέρεες τροφές. Ρωτάμε τον παιδίάτρό μας για προσαρμογές στη διατροφή του ή την εισαγωγή νερου στο ημερήσιο πρόγραμμα, ώστε το μωρό μας να είναι πάντα σωστά ενυδατωμένο.
ΥΠΝΑΚΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΕΡΑ
Τα υπνάκια μέσα στη μέρα μπορεί να αποτελέσουν κανονική δοκιμασία τους καλοκαιρινούς μήνες, μια που η θερμοκρασία το μεσημέρι είναι η υψηλότερη του 24ωρου. Είναι όμως εξαιρετικά κρίσιμο για την ανάπτυξη του παιδιού να διατηρήσουμε ένα πρόγραμμα και να προσπαθήσουμε να τους εξασφαλίσουμε.
Τοποθεσία: εάν χρειαστεί, αλλάζουμε το σημείο που κοιμάται το μωρό, επιλέγοντας το πιο δροσερό σημείο του σπιτιού. Δεν αποκλείεται το πιο δροσερό σημείο του σπιτιού να είναι ακόμα-ακόμα κι ένας βοηθητικός χώρος όπως ένα χωλάκι ή η κουζίνα, αφού συχνά δεν έχουν παράθυρα ή βλέπουν σε φωταγωγό.
Πρόγραμμα: Έχει παρατηρηθεί ότι με τις ζέστες, τα μωρά αποζητούν συχνότερους ύπνους, ωστόσο κοιμουνται λιγότερη ώρα. Δεν επιμένουμε στο πρότερο πρόγραμμά μας, αλλά το τροποποιούμε ανάλογα.
ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΑΣ
Κατά τη διάρκεια του ύπνου του, ελέγχουμε το μωρό μας για συμπτώματα υπερθέρμανσης. Αυτά μπορει να είναι:
- Ιδρώτας στην επιδερμίδα ή και βρεγμένα μαλλάκια
- Ζεστό στην αφή (όχι απλά χλιαρό)
- Αναψοκοκκινισμένα μάγουλα
- Ανησυχία
- Κλάμα
- Ταχεία αναπνοή
- Εξάνθημα
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Θυμόμαστε τους κανόνες για ασφαλή ύπνο, δηλαδή, ότι βάζουμε τα μωρά ανάσκελα για ύπνο και οτι η κουνια τους πρέπει να είναι απαλλαγμένη από παιχνιδάκια, μαξιλαράκια και περιττά πράγματα.
Το να διατηρήσουμε των μωρό μας άνετο και ασφαλές με τις ζέστες είναι σημαντικό για την ανάπτυξή του, αλλά και για τη δική μας ξεκουραση. Ακολουθούμε τα παραπάνω για να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, όσο αυτό είναι εφικτό. Αν όμως το μωρό μας και πάλι δεν κοιμάται, ας προσπαθησουμε να το δεχτούμε – η παραδοχή θα σημάνει λιγότερο άγχος για όλους μας. Σφίγγουμε τα δόντια και ξέρουμε ότι ναι, και αυτό θα περάσει!