Η εξέλιξη της πατρότητας: O ρόλος του σύγχρονου πατέρα
Ο ρόλος του πατέρα έχει αλλάξει σημαντικά στη σημερινή, σύγχρονη κοινωνία.
Η εποχή του πατέρα – κουβαλητή , του απόμακρου και αυστηρού, που ο ρόλος του περιοριζόταν στην πειθαρχία των παιδιών έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αντίθετα, οι σύγχρονοι μπαμπάδες έχουν αναλάβει έναν πολύπλευρο και βασικό ρόλο στην οικογένεια, συμμετέχοντας ενεργά στην ανατροφή των παιδιών και την υποστήριξη των συντρόφων τους. Ας δούμε μαζί την εξέλιξη του πατρικού ρόλου στην πάροδο του χρόνου, υπογραμμίζοντας νοερά τη σημαντική επίδραση του πατέρα στην οικογενειακή μονάδα και την κοινωνία στο σύνολό της.
Από «κουβαλητής» σε φροντιστή
Αρκετές δεκαετίες πριν, ο πατέρας ήταν αυτός που έφερνε τα χρήματα στο σπίτι, περνώντας συχνά πολλές ώρες στη δουλειά για να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της οικογένειας. Η συμμετοχή του στην ανατροφή των παιδιών ήταν περιορισμένη, με τις περισσότερες γονικές ευθύνες να βαρύνουν τη μητέρα, είτε λόγω της απουσίας του είτε επειδή ακολουθούσε το κοινωνικό πρότυπο της εποχής. Με την είσοδο όλο και περισσότερων γυναικών στην παραγωγική διαδικασία, ήταν επόμενο να ακολουθήσουν κοινωνικές αλλαγές που αναδιαμόρφωσαν τον ρόλο του πατέρα και τις προσδοκίες της κοινωνίας από αυτόν.
Φτάσαμε λοιπόν έτσι σταδιακά στη σημερινή εποχή, κατά την οποία ο νέος μπαμπάς συμμετέχει ενεργά σε διάφορες πτυχές της ζωής των παιδιών του, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας, της εκπαίδευσης και της συναισθηματικής τους ανάπτυξης. Οι σύγχρονοι πατεράδες αναγνωρίζουν τη σημασία της ενεργής παρουσίας τους στην ζωή των παιδιών, χτίζοντας ισχυρούς δεσμούς από την πρώιμη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία, αλλά και μετά.
Συναισθηματική διαθεσιμότητα και υποστήριξη:
Όλο και περισσότεροι νέοι μπαμπάδες υπερβαίνουν τις παραδοσιακές προσδοκίες, και γίνονται συναισθηματικά διαθέσιμοι για τα παιδιά τους. Δημιουργούν ασφαλή χώρο για ανοιχτή επικοινωνία, ακούν ενεργά τις ανησυχίες των παιδιών τους και παρέχουν καθοδήγηση και υποστήριξη. Αυτή η συναισθηματική σύνδεση βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ανθεκτικότητα, ενσυναίσθηση και υγιείς σχέσεις στην ενήλικη ζωή τους.
Εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής:
Με την μεγάλη αύξηση των νοικοκυριών οπου εργάζονται και οι δύο γονείς η έννοια του co- parenting έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος τα τελευταία χρόνια. Σε πολλές οικογένειες, ο πατέρας μοιράζεται τα οικιακά καθήκοντα αλλά και την ανατροφή των παιδιών με την μητέρα, αν και όχι εντελώς ισότιμα. Διαμορφωνεται έτσι ένα πιο ισόρροπο οικογενειακό μοντέλο, στο οποίο οι δυο γονείς υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και μοιράζονται τις ευθύνες.
Θετικά πρότυπα και ισότητα φύλων:
Είναι πολύ σημαντικό ο σύγχρονος πατέρας να κάνει και τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και με εγκαθιδρυμένη την πραγματική ισότητα. Σε αυτά τα βήματα περιλαμβάνεται η αμφισβήτηση των παραδοσιακών στερεοτύπων με τα οποία και ο ίδιος μπορεί να γαλουχήθηκε και η προαγωγή της ισότητας στην πράξη, τόσο στην οικογένεια όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον του. Να αμφισβητήσει ενεργά τα κοινωνικά κλισέ, αναλαμβάνοντας εξ ίσου τα καθήκοντα που παραδοσιακά συνδέονται με τις γυναίκες, όπως το μαγείρεμα, την καθαριότητα, τη φροντίδα των παιδιών, αλλά και των γονιών. Με αυτόν τον τρόπο, θα εμπνεύσει τα παιδιά του να απελευθερωθούν από τους περιοριστικούς ρόλους των φύλων και να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
Ο ρόλος του πατέρα έχει αλλάξει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, έχοντας βγει από τα όρια που παραδοσιακά επέβαλαν συγκεκριμένα στερεότυπα. Η συμβολή του πατέρα στο μεγάλωμα του παιδιού είναι καθοριστική και αναγνωρίζεται από την ψυχολογία και τις σχετικές επιστήμες. Καθώς η κοινωνία συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι καιρός πλέον να κάνει και τα υπόλοιπα βήματα που υπολείπονται, ώστε να ενστερνιστεί τον πολύπλευρο ρόλο του και να συμμετέχει ενεργά και ισότιμα στη ζωή των παιδιών του.
Τότε, και μόνο τότε, θα έχουμε δημιουργήσει έναν κόσμο με πιο υγιείς και ευτυχισμένες οικογένειες, με τους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη να είναι ακόμα ισχυρότεροι.