Ένας Πλήρης Οδηγός για τη μετάβαση από το γάλα στη στερεά τροφή
Η μετάβαση του μωρού από το γάλα στις στερεές τροφές είναι ένα σημαντικό ορόσημο. Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν το μωρό μας δοκιμάσει για πρώτη φορά φαγητό; Ποια εργαλεία μπορούν να μας φανούν χρήσιμα; Ποιες τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν;
Καταρτίσαμε για εσάς έναν πλήρη οδηγό, ώστε να σας χρησιμεύσει ως πυξίδα στο σημαντικό αυτό για τη ζωή του ανθρώπου ορόσημο. Αρκεί να θυμάστε ότι το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, άρα και η προσέγγιση μπορεί και πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως.
Πότε ξεκινάμε τις στερεές τροφές στο μωρό μας;
Το γάλα είναι το μόνο φαγητό που χρειάζονται τα βρέφη. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες ζωής του μωρού και ιδανικά τη συνέχισή του έως και το 2ο έτος της ζωής του. Από τον 6ο μήνα το μητρικό ή έτοιμο γάλα σε σκόνη, μπορεί να συμπληρωθεί με στερεές τροφές. Ωστόσο, υπάρχουν μωρά που μπορεί να είναι έτοιμα και λίγο νωρίτερα. Ο παιδίατρός σας είναι αυτός που θα σας πει με ασφάλεια αν ήρθε η ώρα για να κατακτηθεί και αυτό το ορόσημο.
Ποια είναι τα αναπτυξιακά σημάδια για να ξεκινήσουμε στερεές τροφές;
Η ετοιμότητα του μωρού να ξεκινήσει στερεές τροφές δεν προκύπτει μόνο από την ηλικία, αλλά και από άλλα σημάδια τα οποία θα παρατηρήσουμε. Το μωρό μας:
- Μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του σε όρθια θέση
- Μπορεί να καθίσει υποστηριζόμενο
- Δείχνει επιθυμία και ενδιαφέρον για το φαγητό στο τραπέζι, για παράδειγμα γέρνοντας μπροστά και ανοίγοντας το στόμα του
- Μπορεί να κρατά αντικέιμενα και να φέρνει στο στόμα του τα χέρια ή τα παιχνίδια του
- Μπορεί να ελέγξει το κλείσιμο των χειλιών του γύρω από το κουτάλι ή το καλαμάκι ή το χείλος ενός ποτηριού (το οποίο αρχικά θα κρατά κάποιος ενήλικας)
- Δεν διώχνει με την γλώσσα του αντανακλαστικά την τροφή από το στόμα του.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το μωρό να προετοιμαστεί για την έναρξη των στερεών τροφών;
Είναι γεγονός ότι η έναρξη των στερεών τροφών αγχώνει αρκετούς γονείς. «Είναι έτοιμο το μωρό μου;» αναρωτιούνται. «Κι αν δεν θέλει να φάει; Θα μείνει νηστικό;» Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα έρχονται αιτιολογημένα στον νέο γονιό, αλλά πραγματικά δεν χρειάζεται να αγωνιούμε. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης στο ανθρώπινο είδος είναι τόσο βαθιά ριζωμένο ώστε να έχει επιβιώσει ακόμα και από τους... δεινόσαυρους και να βρίσκεται σήμερα ακόμα πάνω στον πλαντήτη! Επιπλέον, μπορούμε να ξεκινήσουμε από νωρίς την προετοιμασία, ώστε όταν έρθει η ώρα της μετάβασης αυτή να γίνει αβίαστα, χρησιμοποιώντας και τα κατάλληλα εργαλεία που θα βοηθήσουν σημαντικά την νέα κατάκτηση.
ΠΡΙΝ
Το διάστημα που προηγείται μπορούμε να εισάγουμε το μωρό στις αντίστοιχες κινήσεις με τα εργαλεία που μας προσφέρει η εταιρία EZPZ για αυτό ακριβώς το στάδιο.
Βοηθήματα Στοματικής Ανάπτυξης.
Σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με κορυφαία ανταπτυξιολόγο, ώστε να βοηθήσουν τα μωρά να εξασκήσουν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την σίτιση όπως η μάσηση, το δάγκωμα, ο έλεγχος των χειλιών μέσω της ενδυνάμωσης των χειλιών, της γλώσσας, των μάγουλων, των ούλων και της γνάθου. Οι μυϊκές κινήσεις που κάνουν τα μωρά με αυτά τα εργαλεία στοματικής ανάπτυξης αποτελούν τη βάση για την ασφαλή και επιτυχή έναρξη των στερεών τροφών. Βασικό είναι επίσης ότι και τα τρία αυτά εργαλεία είναι baby-led, πράγμα που σημαίνει ότι το μωρό ελέγχει πώς αυτά τα εργαλεία τοποθετούνται στο στόμα του και οι λαβές τους είναι κατασκευασμένες ειδικά για τα χέρια του.
Σετ Βοηθημάτων για την ανακούφιση της οδοντοφυΐας (Tiny Pops)
Ένα σετ σχεδιασμένο σε συνεργασία με ειδικό επιστήμονα παιδιατρικής σίτισης που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να μειώνουν τον πόνο στα ούλα τους, ενώ αναπτύσσουν τις κινητικές δεξιότητες της γλώσσας τους και τις λεπτές κινητικότητες στα δάχτυλα και τα χέρια τους. Παράλληλα αναπτύσσουν τη γεύση τους. Το σετ αποτελείται από 2 ξυλάκια σιλικόνης και μία βάση-θήκη για να τα βάζουμε μέσα και να δημιουργούμε την πιο υγιεινή και ταυτόχρονα βοηθητική γρανίτα που μπορούμε να δώσουμε στο παιδί μας.
ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες του παιδιάτρου που παρακολουθεί και γνωρίζει το ιστορικό του μωρού μας. Άλλοι παιδίατροι προτείνουν να ξεκινήσουμε από αλεσμένα βρασμένα λαχανικά (συνήθως κολοκύθι, πατάτα, καρότο) με λίγο ελαιόλαδο και χωρίς αλάτι, προκειμένου να μη μαθαίνει το παιδί μας στις έντονες γεύσεις με το καλημέρα· αλλοι προκρίνουν αλεσμένα φρούτα (συνήθως μήλο, μπανάνα, αχλάδι) που έχουν ωραίο άρωμα και γλυκιά γεύση. Υπάρχουν και άλλοι που συστήνουν ρυζάλευρο ή προτείνουν να ξεκινά από μια μόνο τροφή, ώστε να βεβαιωθούμε για μη ύπαρξη αλλεργιών και σταδιακά να εισάγουμε την επόμενη μετά από λίγες μέρες.
Προτιμάμε πάντα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που είναι στην εποχή τους και προτιμάμε τα βιολογικά, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το ίδιο ισχύει και για το κρέας – προτιμάμε το βιολογικό.
Δε χρησιμοποιούμε ζάχαρη ή αλάτι.
Από 6 μηνών και οπωσδήποτε πριν το κλείσιμο των 7 μηνών είναι απαραίτητο να εισαχθούν τροφές δημητριακών που περιέχουν γλουτένη. Δημητριακά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι βρώμη (που μπορεί να αναμειχθεί και στα φρούτα), κριθαράκι, αστράκι, ζυμαρικά, πλιγούρι, κους – κους, ρύζι, κινόα, τραχανά.
Από την έναρξη στερεών τροφών ξεκινούμε να προσφέρουμε στο μωρό νερό, καλύτερα με εκπαιδευτικό ποτηράκι, ανοιχτό ποτήρι, κουτάλι ή καλαμάκι.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Όταν τα μωρά έχουν κάποιον έλεγχο κατά τη διάρκεια του γεύματος, είναι πιο πρόθυμα να δοκιμάσουν νέες υφές. Προτιμάμε να τα βάζουμε να κάθονται στο καρεκλάκι του φαγητού μόνα τους και τα ενθαρρύνουμε να ξεκινήσουν να τρώνει και μόνα τους σιγά-σιγά. Πώς;
Βάζοντας μπροστά τους μικρά κομματάκια τροφής. Δίνοντάς τους ένα κουτάλι να κρατούν στο χεράκι όση ώρα εμείς τα ταϊζουμε με ένα άλλο. Βάζοντάς τους την τροφή στα κατάλληλα σκεύη.
Μπολ – Διαλέγουμε μπολάκι το οποίο χωράει την κατάλληλη ποσότητα, ανάλογα με την ηλικία του μωρού, χωρίς υπερβολές. Καλό είναι να βεντουζώνει στο τραπέζι ή στο καρεκλάκι του φαγητού για να μην μπορεί να το αναποδογυρίσει το μωρό μας. Το Tiny Bowl της EZPZ είναι σχεδιασμένο να ταιριάζει στα μικρότερα καθισματάκια φαγητού και είναι κατάλληλο για τα πρώτα γεύματα του μωρού, τον απογαλακτισμό, τον πουρέ, το γιαούρτι και τα δημητριακά.
Κουτάλι – Διαλέγουμε κουτάλι από μαλακή σιλικόνη για να προστατεύσουμε τα δοντάκια του μωρού και να είναι ασφαλές κατά την διάρκεια του φαγητού. Να έχει λαβή ιδανική για τα χεράκια του μωρού και ελαφριά κλίση για να το βοηθά να μαζεύει εύκολα το φαγητό. Το Tiny Spoon της EZPZ έχει όλα εκείνα τα μοναδικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν το πιο λειτουργικό και αναπτυξιακά το καλύτερο βρεφικό κουτάλι.
Ποτήρι – Με την έναρξη των στερεών ξεκινάμε να προσφέρουμε και νερό στο παιδί μας. Η εκμάθηση της χρήσης ανοιχτού ποτηριού είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο για το μωρό. Υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη του στόματος και της ομιλίας, βοηθά στην οδοντοφυΐα, βοηθά το μωρό να μάθει να καταπίνει σωστά και μπορεί να μειώσει τη φθορά των δοντιών. Το Tiny Cup της EZPZ βοηθά στην εύκολη μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτήρι.
Και μερικές ακόμα συμβουλές από την ομάδα των μαμάδων του My Sunshine
- Ξεκινάμε να ταϊζουμε το μωρό όταν είμαστε και οι δύο ξεκούραστοι και ήρεμοι. Ποτέ όταν εμείς βιαζόμαστε ή αυτό νυστάζει.
- Είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλη ακαταστασία στην αρχή. Το μωρό σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο εξερευνά τον κόσμο γύρω του με την αφή, το φτύσιμο, το πέταγμα στο πάτωμα. Είναι φυσιολογικό!
- Την ώρα που το ταϊζουμε, του μιλάμε για φαγητό. Τι χρώμα έχει, πού φύτρωσε, ποιος το μαγείρεψε, πώς μυρίζει. Καλλιεργούμε το ενδιαφέρον για την τροφή, με άλλα λόγια.
- Όταν τα ωράριά μας ταιριάζουν, προσπαθούμε να το ταϊζουμε την ώρα του δικού μας φαγητού. Είναι πολύ ωραίο και θα έρθει και πολύ πιο φυσιολογικά στο μωρό μας να τρώει την ίδια ώρα που τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια.
- Δεν σκουπίζουμε το προσωπάκι του μετά από κάθε μπουκιά. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνουμε το μωρό μας να δυσανεσχετίσει και να συσχετίσει την ώρα του φαγητού με κάτι δυσάρεστο. Με το πέρας του ταϊσματος έχουμε όλον τον χρόνο να τον καθαρίσουμε, να το πλυνουμε, να το αλλάξουμε.
Μέχρι την ηλικία του ενός έτους, το παιδάκι μας πρέπει να είναι σε θέση να τρώει ό,τι τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια – αρκεί αυτά να είναι νόστιμα και υγιεινά γεύματα. Συνεπώς, φροντίζουμε να εισάγουμε όλες τις τροφές που επιτρέπονται, ναι, ακόμα και τη.. μελιτζάνα, ας πούμε! Και αν δεν του αρέσει, θα αφήσουμε λίγες μέρες να περάσουν και θα ξαναπροσπαθήσουμε. Πολύ συχνά χρειάζεται να δώσουμε να δοκιμάσει κάτι αρκετές φορές μέχρι να το ενσωματώσει στους γευστικούς του κάλυκες.
Καλή Αρχή!