Διαβάσαμε και σας προτείνουμε...
Τα πρόσωπα της Επανάστασης του 1821
Βασιλικής Μαρκάκη και του Ζήνων Ζαμπακίδη
Εικονογράφηση: Σάρα Λ Λαμπραντα
εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2020
(Για παιδιά από οχτώ ετών)
Το διαβάσαμε, το διάβασαν τα παιδιά μας, το αγαπήσαμε, και σκεφτήκαμε επτά λόγους για να σας το προτείνουμε!
- παρουσιάζει 50 ήρωες της ελληνικής επανάστασης με λογοτεχνικό τρόπο, διατηρώντας όμως την ιστορική τους ταυτότητα.
- Είναι σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση κάτι που κάνει το κείμενο να έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Το κείμενο είναι πολύ ζωντανό. Είναι σαν να ακούς τις φωνές των ίδιων των ηρώων. Οι ήρωες πια δεν λειτουργούν στο μυαλό μας σαν σύμβολα αλλά σαν άνθρωποι με σάρκα και οστά που μας εξιστορούνται (με λίγα λόγια) την ιστορία τους.
- Λόγω του τρόπου που παρουσιάζουν οι ήρωες τον εαυτό τους γίνονται πρότυπα για εμάς. Μας δείχνουν ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε και να προσπαθούμε αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι.
- Μαθαίνουμε πληροφορίες που δεν περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία όπως τον ενεργό ρόλο των γυναικών στην επανάσταση, ότι το Βυζαντινό μουσείο ήταν το χειμερινό σπίτι της Δουκίσης Πλακεντίας, ότι η Μιχάλβεη αποτέλεσε πρότυπο για την απελευθέρωση των δούλων στην Αμερική κ.α
- Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα, μπορεί κάποιος να ανατρέξει αν επιλέξει ένα πορτραίτο στην τύχη και να διαβάσει για τον ήρωα.
- Βοηθά τα παιδιά να αγαπήσουν το μάθημα της ιστορίας.
- Είναι ένα βιβλίο που προσφέρετε για διάφορα παιχνίδια γραφής. Όπως: «Γράψε την δική σου ιστορία», «Αν ήσουν ήρωας πως θα ήταν η αφήγηση σου; Εστίασε στα πιο σημαντικά πράγματα που έχεις να πεις», «Γράψε για τον χ ή τον ψ ήρωα μια αφήγηση σε άλλη ηλικία από αυτή που είναι», «ο Τάδε ήρωας βραβεύεται στηρίξου πάνω στο κείμενο του βιβλίου και γράψε έναν Λόγο που να εξιστορείς τη ζωή του και να τον υμνείς», «αναζήτησε κάποιον άλλο ήρωα από οποιαδήποτε ιστορική περίοδο και γράφε την δική του αφήγηση».
Καλές αναγνώσεις!