Privacy and GPDR Cookie Consent

Η ζωή μετά τον τοκετό: Ηρεμώντας το μωρό μου

 "Γιατί το μωρό μου κοιμάται μόνο στα χέρια μου; Τι ακριβώς συμβαίνει;"
 "Να μόλις τώρα το είχα στην αγκαλιά μου και το τοποθέτησα στην κούνια και άρχισε να κλαίει! Δε μπορώ να καταλάβω γιατί ..."
Αυτά τα ερωτήματα βασανίζουν κάθε νέο γονιό. Το παιδί τους ηρεμεί μόνο όταν βρίσκεται στην αγκαλιά του και αρχίζει να κλαίει ξανά όταν το αφήσουν κάτω. Δεν γνωρίζουν τι έχει το παιδί τους και πως μπορούν να το βοηθήσουν.
Γενικά, οι πρώτοι τρεις μήνες από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό είναι και οι πιο δύσκολοι. Το 1/4 περίπου των μωρών σε αυτή την ηλικία παρουσιάζουν κολικούς, μια διάγνωση η οποία δίνεται από τους περισσότερους γιατρούς όταν δεν ξέρουν γιατί το παιδί φαίνεται δυστυχισμένο και δε μπορεί να σταματήσει το κλάμα.
Όμως υπάρχει και μια άλλη προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα, η γνωστή έννοια του «τέταρτου τριμήνου». Πρόκειται ουσιαστικά για το στάδιο της μετάβασης και της προσαρμογής  που πρέπει να κάνει κάθε νεογέννητο μωρό, κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του στον έξω κόσμο.
«Μα γιατί; Ήταν τόσο διαφορετικά όσο ζούσε μέσα στην κοιλίτσα μου;»
Φυσικά! Σκεφτείτε απλά κάθε χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος μέσα στη μήτρα, ένας κόσμος μέσα στον οποίο το μωρό σας πέρασε τους πρώτους εννιά μήνες της ζωής του!
Το μέρος αυτό ήταν απίστευτα σκοτεινό και το μωρό βρισκόταν μέσα σε ζεστό νερό, μόνιμα σε θερμοκρασία 37° βαθμών Κελσίου, δεν είχε βρεθεί ποτέ πριν στον αέρα και ούτε σε πολύ πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Όλα  γύρω του ήταν  μαλακά και εκείνο ήταν γυμνό -  ποτέ δεν χρειάστηκε να φορέσει πάνα και να τοποθετηθεί πάνω σε μια κρύα κούνια.Το σημαντικότερο όμως γι’ αυτό ήταν ότι βρισκόταν σε συχνή επαφή με τη μαμά του σε αντίθεση με μετά τον τοκετό που πρέπει να την αποχωρίζεται κάποιες στιγμές μέσα στην ημέρα και τη νύχτα. Επιπλέον, μέσα στη μήτρα άκουγε συνεχώς έναν υπόκωφο θόρυβο από τους χτύπους της καρδιάς της και του πεπτικού της συστήματος. Από τη γέννησή του και μετά, μακριά από αυτόν τον οικείο ήχο έπρεπε να συνηθίσει σε πολλούς καινούργιους και διαφορετικούς ήχους.
 
Tip: Τα μενταγιόν εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μαίες και γυναικολόγους, μπορούν να βοηθήσουν το μωρό να έρθει στη φυσιολογική θέση, καθώς το έμβρυο τείνει να στρέφεται προς τον ήχο που ακούει.
 
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το μωρό περνούσε πολύ χρόνο κουλουριασμένο σφιχτά, ανάποδα - σε μια συγκεκριμένη θέση που το ετοίμαζε για τη γέννα. Αντίθετα μετά τον τοκετό περνά τον περισσότερο χρόνο του επίπεδα, με την πλάτη προς τα κάτω.
Λόγω του υδάτινου περιβάλλοντός του, η όσφρηση του μωρού ήταν σχεδόν αδύνατη. Από τη στιγμή που βγήκε στον αέρα μετά τον τοκετό, άρχισε να εκτίθεται σε εκατοντάδες νέες οσμές κάθε ημέρα.
Τέλος, μέσα στη κοιλιά, το μωρό δεν αισθάνθηκε ποτέ πείνα ή δίψα- οι αισθήσεις αυτές του ήταν εντελώς άγνωστες.
Όπως μπορείτε να δείτε η αλλαγή αυτή για κάθε μωρό είναι τεράστια. Γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια της μετάβασης αυτής είναι φυσιολογικό να κλαίει και να φαίνεται ανήσυχο.
Θα πρέπει κάθε γονιός να κατανοήσει τις  αλλαγές με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο το μωρό του και να το βοηθήσει να προσαρμοστεί στο νέο αυτό περιβάλλον. Εμείς σας προτείνουμε κάποια τεχνάσματα που θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το μωρό σας όταν χρειαστεί και να το κάνετε να αισθανθεί όμορφα! 
 
Κίνηση
Κάθε μωρό αγαπά το κούνημα! Αφού επί εννιά μήνες πριν γεννηθεί κάθε φορά που η μαμά του κινούταν, εκείνο ταλαντευόταν μέσα στη κοιλιά της.  Επιπλέον, κατά τον τοκετό οι πρακτικές συστολές Braxton Hicks που χρησιμοποιούνται, πιέζουν ρυθμικά το μωρό για να βγει από την κοιλιά της μητέρας του.
Γι΄ αυτό μη του στερήσετε αυτή την οικεία απόλαυση αφήνοντάς το για ώρες στην κούνια του ή μεταφέροντας το μόνο με το καρότσι.  Κρατήστε το στην αγκαλιά σας με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός μάρσιπου και χορέψτε απαλά, κάντε δουλειές, πηγαίνετε μια βόλτα. Η κίνηση, ο ήχος της καρδιάς σας και η ζεστασιά που του προσφέρετε θα το ηρεμήσει αμέσως!
 
http://www.mysunshine.gr/spiti/ypnos/parkokrevata-aiores-koynoypieres/vrefiki-aiora.html
 
Tip: Μια βρεφική αιώρα μπορεί να νανουρίσει το μωράκι σας στη στιγμή!

Ήχοι/ Θόρυβοι
Υπάρχουν ήχοι που ξετρελαίνουν τα περισσότερα μωράκια και άλλοι που τα ενοχλούν ή τα τρομάζουν. Συνήθως δε μπορείτε να φανταστείτε ποιοι ήχοι μπορούν να το επηρεάσουν και πως. Μπορεί για παράδειγμα ο ήχος από την ηλεκτρική σκούπα να το ηρεμεί και να το νανουρίζει, μπορεί όμως και όχι. Γενικά πάντως, οι «λευκοί ήχοι» μπορούν να βοηθήσουν το μωρό να ηρεμήσει και να κοιμηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 
Tip: Μια συσκευή η οποία μπορεί να παράγει ήχους που θα χαλαρώνουν το μωρό σας
θα σας φανεί αρκετά χρήσιμη!
 
Θέση
Κρατώντας το μωρό σας σε μια πιο φυσική θέση, με την κοιλιά προς τα κάτω - όπως η θέση «τίγρης στο δέντρο» από τη βρεφική γιόγκα – μπορείτε εύκολα να σταματήσετε το κλάμα του μέσα σε δευτερόλεπτα!
Τάισμα
Εάν ένα μωρό είναι πεινασμένο τίποτα δε μπορεί να το ηρεμήσει. Το πότε θα το ταΐζετε είναι καλύτερο να καθοριστεί από το ίδιο και όχι βάσει κάποιας ρουτίνας.  Σκεφτείτε ότι υπάρχει πιθανότητα να μην είναι πάντα πεινασμένο για ένα πλήρες γεύμα αλλά να θέλει απλά να πιει λίγο γάλα ή να πιπιλίσει. Γενικά, το πιπίλισμα είναι σημαντικό καθώς βοηθά τα οστά του κρανίου του μωρού να επανέλθουν στην κανονική τους θέση μετά τη γέννηση. Επιπλέον, βοηθά στο να εδραιωθεί η παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες.
Tip: Με ένα θήλαστρο θα μπορέσετε να αποθηκεύσετε το γάλα του μωρού σας
για όταν το χρειαστείτε!
 
Μπάνιο
Μερικές φορές ένα χαλαρό, ζεστό μπάνιο μπορεί να σταματήσει τα δάκρυα ενός  μωρού και να το βοηθήσει να χαλαρώσει στη στιγμή. Μπορείτε εάν θέλετε να μπείτε και εσείς στη μπανιέρα και να κάνετε μπάνιο μαζί του! Έτσι θα το βοηθήσετε να ηρεμήσει αρκετά καθώς με την δερματική επαφή απελευθερώνεται η ορμόνη ωκυτοκίνη – η γνωστή «ορμόνη της αγάπης» που έχει κατευναστικές ιδιότητες πάνω στο μωρό και σε σας τους ίδιους.
Tip: Χρησιμοποιήστε μια πολύ απαλή πετσέτα με όμορφα χρώματα μετά το μπάνιο του μικρού σας!
 
Φάσκιωμα
Τυλίγοντας το μωρό σας με ένα φανελένιο σεντόνι ή μια κουβερτούλα μπορείτε να το κάνετε να αισθανθεί όπως όταν ήταν στη κοιλιά σας. Όταν λοιπόν δεν το κρατάτε αγκαλιά, δοκιμάστε να το φασκιώσετε, προσέχοντας όμως να μη ζεσταίνεται υπερβολικά και να μην είναι πολύ σφιχτό στο λαιμό του ή ανάμεσα στα πόδια του.  Έτσι θα το βοηθήσετε να αισθανθεί ασφάλεια και ηρεμία.
 
Tip: Τυλίξτε το μωράκι σας με μια πάνα αγκαλιάς. Είναι ότι πιο μαλακό και ασφαλές μετά την αγκαλιά σας!

Κοιμηθείτε μαζί με το μωρό σας!
Περίπου το 60% των γονέων παγκοσμίως μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με το μωρό τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι εάν οι γονείς ακολουθήσουν μερικές απλές οδηγίες ασφαλείας, τότε δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) από ότι σ’ ένα μωρό που κοιμάται σε μια κούνια. Το να μοιράζεστε ένα κρεβάτι με ένα νεογέννητο είναι ένας φανταστικός τρόπος για να κοιμηθείτε και εσείς και το μωρό σας περισσότερο το βράδυ.
 
Μεταφορά σε μάρσιππο
Ένας μάρσιπος είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ για να μπορείτε να κάνετε εύκολα και γρήγορα τις δουλειές σας καθημερινά και ταυτόχρονα να κρατάτε το μωρό σας ήρεμο και χαρούμενο. Έρευνες έχουν δείξει ότι μωρά που μεταφέρονται τακτικά με αυτόν τον τρόπο, κλαίνε πολύ λιγότερο από τα υπόλοιπα μωρά.  Ένα μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη μαμά - κουρνιάζει μέσα στα χέρια της, χώνεται στο μαλακό στήθος της και βολεύεται κοντά στο λαιμό της, αντιλαμβάνεται τη θέρμη του κορμιού της, τις συχνές αλλαγές θέσης, το δυνατό άγγιγμα της αγκαλιάς της, την κίνησή της. Με άλλα λόγια, το χαλαρώνει και του δίνει αίσθηση ασφάλειας.
 
Tip: Διαλέξτε προσεκτικά τον μάρσιπο. Θα πρέπει να είναι βολικό και ασφαλές
για εσάς και το παιδί σας.
Αρχική blogΕπόμενο άρθρο
Σχόλια

Αγαπάμε να ακούμε την γνώμη σας! Θα χαρούμε πολύ αν μας γράφατε μια κριτική!

Αφήστε ένα σχόλιο!